Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

David en Klarinda willen gewoon een veilig thuis!

David en Klarinda van der Kam wonen met hun kinderen in een huis met een verhoogd risico, zo bleek in 2018. Drie jaar later is er nog steeds niets gebeurd.

 

Beste Sandra,

 

Wij wonen met ons gezin in Bedum, op een mooie plek. Eind 2018 werden we opgeschrikt door een brief waarin stond dat ons huis in de zwaarste risicocategorie valt (P50) en dat er gesproken werd over vervangende woonruimte. Men spreekt over sloop-nieuwbouw. Bizar, want ons huis komt uit 2006. Dat verwacht je toch niet?

 

In juni 2019 werd er een uitgebreide inspectie uitgevoerd bij één van onze buren, de aangebrachte schade  daarvan zou binnen drie dagen worden hersteld. Bizar dat wat nog niet klaar is na die drie dagen, voor eigen rekening komt.

In januari 2020 komt er een rapport waarvan de NCG zegt dat de maatregelen te ingrijpend zijn en daarom niet doorgaan. Er bleek uit het rapport dat er stalen kolommen noodzakelijk zijn. Er wordt gekeken naar andere versterkingsmogelijkheden.

Weer een half jaar later volgt een tweede rapport, tenminste: het bewonersvriendelijke deel daarvan, want “van het gehele rapport begrijpen wij toch niets”. Er hoeft slechts een wc-wandje versterkt te worden.

Samen met buurtgenoten hebben we een extern bureau ingehuurd op eigen kosten, omdat we onze vraagtekens er bij zetten. Die kwam tot de conclusie dat een wc-wandje versterken onvoldoende was, volgens de NPR 2018 zijn meer versterkingsmaatregelen nodig.

De NCG gaat niet akkoord.

 

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder. Diverse malen hebben we geprobeerd om een juiste berekening te krijgen met de juiste bouwtechnische gegevens. Steeds krijgen we als antwoord: nee. We krijgen een keuze:

Of ons huis opnieuw laten beoordelen n.a.v. de nieuwste NPR 2020 en € 30.000 pakken(dit bestaat uit subsidie en verbetering aan de eigen woning) , of weer achteraan in de rij en het versterkingsadvies aanvechten. De keuze is dus: of je laten afkopen en een niet veilig huis, zonder versterking of versterken en weer jaren wachten en hopen dat ze de juiste gegevens gebruiken.

Er zijn verschillend mensen in onze buurt die al gekozen hebben voor de € 30.000 subsidie. Met twee andere gezinnen willen we een juist rapport, maar onze positie wordt steeds slechter. Het laatste drukmiddel is dat we de zelfde beslissing moeten nemen als de buren onder hetzelfde dak. Deze buren hebben reeds gekozen voor de subsidieregeling…. We staan met onze rug tegen de muur.. in maart moeten we de beslissing genomen hebben. Dit nog steeds zonder een rapport wat de juiste technische gegevens bevat…….hoe moet je dan in vredesnaam een keuze kunnen maken.

 

Het hele proces kost ons veel energie, frustratie, woede en boosheid om te krijgen waar we recht op hebben: een veilig thuis!!!

 

Vriendelijke groet,

 

David en Klarinda

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén