Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Herman: Overheidsfalen duurt voort

Herman wil zijn open brief van ruim drie jaar geleden nogmaals delen, om aan te geven dat het Nederlands overheidsfalen voort duurt.

Hoi Sandra,

In 2017 stuurde ik onderstaande open brief aan Wiebes. Ik heb nooit antwoord gehad.

Dat zegt veel. Deze mag u op de site plaatsen.

Geachte heer Wiebes,

Tot 2014 heb ik met mijn gezin in Slochteren, het centrum van het Groningse gasveld, mogen wonen. Vanaf het begin, met de eerste geslaagde gasboring op het bouwland van boer Boon in 1959, heb ik de gaswinning gevolgd en veel daarvan in eigen archief en op dia’s vastgelegd. Na mijn pensionering begin 2013 hebben mijn vrouw en ik onze woning in Slochteren te koop gezet, om te kunnen verhuizen naar Zuidlaren. Hier wonen twee van onze kinderen met hun gezin. Onze nieuwe woonplaats is voor ons als grootouders een gemakkelijke uitvalbasis, om indien nodig op onze kleinkinderen te kunnen passen.

In het jaar van de verkoop van onze woning in Slochteren hebben we duidelijk gemerkt, hoe groot de impact van de aardbevingen op ons gevoel van veiligheid en rechtvaardigheid is geweest, maar ook op de ontwikkeling van de woningmarkt in het Groningse gasgebied. De woningmarkt is vanwege de vele aardbevingen in Midden Groningen in het jaar 2013 nagenoeg volledig stil komen te liggen. Wij hebben nog geluk gehad, en waren financieel in staat om onze goed onderhouden en nauwelijks beschadigde woning in Slochteren, eind 2013 weliswaar tegen een aanzienlijk gezakte marktwaarde, te kunnen verkopen. Bij de NAM hebben we vervolgens in 2014 een aanvraag gedaan voor compensatie van de opgetreden waardevermindering. Omdat de NAM hierop niet thuis gaf hebben we via de stichting WAG een gezamenlijk rechtszaak tegen de NAM aangespannen. In 2015 heeft de rechtbank in Assen de NAM veroordeeld tot compensatie van de opgetreden waardevermindering. Hiertegen is de NAM in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof in Leeuwarden. Hopelijk valt de uitspraak van het hof in Leeuwarden nog voor het einde van dit jaar, want met ruim 4000 medegedupeerden wachten wij inmiddels al vier jaar op genoegdoening inzake de algehele opgetreden waardevermindering van alle onroerend goed, gelegen in de aardbevingsgebieden. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor een rechtvaardige oplossing zie ik bij de overheid én de NAM uitsluitend een uitgevoerd ontmoedigingsbeleid in de vorm van het zoveel mogelijk traineren van de rechtsgang.

 

Bij uw eerste werkbezoek aan Groningen heeft u gisteren terecht gesteld, dat de hele gang van zaken rond de afwikkeling van een ruimhartige waarderegeling en schadevergoeding, alsmede de hersteloperatie van beschadigde gebouwen on-Nederlands is. U sprak als verantwoordelijk minister zelfs over een Nederlands overheidsfalen. Helaas is dit een terechte constatering, maar schieten we als gedupeerden hiermee niets op.

In haar lezenswaardige column schreef columnist Sheila Sitalsing hierover in de Volkskrant van 31 maart 2017 het volgende: “De echte tragiek van de gaswinning is dat er vanuit Den Haag geen serieus antwoord komt”. Daarom roep ik u door middel van deze open brief met klem op, om met spoed te zorgen voor een ruimhartige en snelle afhandeling van alle en nog vele uitstaande schadegevallen ten gevolge van de mijnbouwactiviteiten, niet alleen in Groningen maar ook in Drenthe.

In Zuidlaren (gemeente Tynaarlo gelegen in Noord Drenthe) hebben we in 2015 te maken gehad met schades ten gevolge van een aardbevingen uit het Groningse gasveld. Deze aardbeving tussen Kropswolde en Zuidlaren kende een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. Eind december 2016 werd Zuidlaren wederom opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter in het gasveld van Annerveen. Dit gasveld is het grootste ‘kleine’ gasveld in Nederland en sinds 1973 in productie. Thans liggen verschillende burgers uit Zuidlaren en Annen in de clinch met het voor de NAM opererende en daarom vooringenomen Advies- en Onderzoeksbureau van Witteveen + Bos uit Deventer. Dit zogenaamde onafhankelijke onderzoeksbureau meent op basis van een eigen gehanteerd berekeningsmodel te kunnen concluderen, dat de meeste van de gemelde schades niet-aardbevingsgerelateerd kunnen zijn. Hiermee zegt dit onderzoeksbureau te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de gedupeerde burgers, die na de stevige beving in het gasveld van Annerveen de geconstateerde schade aan hun woningen direct bij de NAM gemeld hebben.

De burgemeester van de gemeente Tynaarlo en de CdK van de provincie Drenthe heb ik inmiddels gevraagd, contact met u op te nemen, om als overheid heel snel te zorgen voor een rechtvaardige afhandeling van de 358 gemelde schadegevallen in Zuidlaren en Annen.

Tot slot wens ik u niet alleen wijsheid, maar vooral doortastendheid, om dit hoofdpijndossier over gevolgen van de gaswinning tot een goed einde te brengen. Uw reactie op mijn brief zie ik graag op korte termijn tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

Herman de Muinck

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén