Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Diederick heeft ten einde raad zijn boerderij verkocht

Diederick heeft ten einde raad zijn boerderij verkocht aan de NAM met veel verlies. Voor waardedalingscompensatie komt hij niet in aanmerking.

Goedemorgen Sandra,

Ik mail je op aandringen van de maatschappelijke organisaties om onze situatie betreffende de waardedaling aan je kenbaar te maken. Onze  boerderij, aangekocht door de NAM in 2019, valt zowel buiten het gestelde termijn als  de postcode gebieden terwijl onze postcode wel onder de versterking genoemd in de bestuurlijke afspraken valt. En wellicht zijn wij ook 1 van de weinige aankopen in het “buitengebied”.

Nog even het verhaal. Je bent bij ons geweest toen wij midden in de strijd om rechtvaardigheid zaten. De zaak is voor de arbiter gekomen en uiteindelijk hebben we gewonnen. De schade was inmiddels al ruim boven de €450.000 maar de NAM moest herstellen. Wij Blij! Echter toen we dat wilden bespreken wilden ze alleen herstellen en niet versterken. Versterken zou boven de economische waarde komen. Om het binnen de kosten te houden en wel veilig te wonen  hebben we gevraagd of er dan sloop /nieuwbouw kon worden gedaan. Maar dat gebeurde ook niet, de opdracht was herstel en dat was niet voldoende om het pand veilig te maken. Dat was het moment dat Janneke ziek werd. Je hebt gewonnen maar eigenlijk niet en je zou weer een rechtszaak moeten beginnen om versterking te eisen. Ze kon (en ik ook) dit niet meer opbrengen en stortte volledig in. We zijn daarna met behulp van de Commissie Bijzondere Situaties naar een uitkoop gegaan. Volkomen in een roes en niet meer lettend op alle voorwaarden gesteld door de NAM als finale Kwijting en dergelijke. Ons doel was rust en de rest deed er niet meer toe, weg uit deze situatie die al ruim 6 jaar duurde….

We zijn uitgekocht voor €495.000 maar konden voor dit geld nergens meer een zelfde soort pand van wonen en werken en grond vinden. Onze boerderij  was in 2010 op €540.000 geschat. Daarnaast hadden we €60.000 uitgegeven aan mensen die ons hebben geholpen en aan onderzoeken van grond en pand en een deel daarvan waren nog schulden. Deze kosten konden we niet opvoeren bij de arbiter en dus startten we met een schuld.

Uiteindelijk hebben we een nieuw huis gekocht, in een wijk. Een huis zonder schade waar we niet bang zijn en langzaam knappen we op. Janneke is een jaar ziek thuis geweest en is nu weer aan het werk. Ik heb nog steeds  hartklachten en ben soms somber dat ik mijn bedrijfje kwijt ben en nooit weer op kan bouwen. De machines zijn met verlies verkocht. Toch staan we er beter voor dan anderen in het aardbevingsgebied want de schrijnende verhalen gaan door.

Ik hoop dat je dit verhaal nog mee kan nemen in de waardedalingsregeling NAM panden om weer eens een punt te maken naar de overheid. Onze boerderij staat op dit moment voor €500.000 te koop met opmerking schade €70.000. Dat is toch vreemd?

Hartelijk dank voor al je inzet voor ons en in het aardbevingsgebied en hoop dat je het volhoudt! Als je eens in de buurt bent, de deur staat voor je open en de koffie is klaar! Hoop van je te horen….

Hartelijke groet

Diederick Tepper

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén