Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Dieta is bang dat het verkeerd afloopt.

Dieta en haar man strijden al jaren voor een goede afhandeling van hun schade. Ze hebben hun hypotheek verhoogd om te investeren. Of hun huis veilig is, is nog altijd onduidelijk.

Lieve Sandra,

Hierbij het vervolg van ons verhaal. Het is ongelofelijk! Het is inmiddels november 2019.

Dit jaar weer geen versterkingsadvies. We krijgen nog een brief (is al vanaf september onderweg).

Gevraagd of we dan wel het rapport konden krijgen, maar nee, dat kon niet. Als het mee zit horen we in het voorjaar meer maar dan kan het nog weer een jaar duren voor er iets staat te gebeuren.

Gebeld met de arbiter en daar mijn beklag gedaan, zij zouden proberen de druk wat op te voeren bij de NCG.

Toen dacht ik: “Ik bel de gemeente Groningen en vraag naar iemand die mensen bijstaat met aardbevingsschade”. Dit kenden ze daar niet, maar toen ik vertelde dat de gemeente Ten Boer dit eerder wel had probeerde zij mij door te verbinden. Helaas was diegene niet aanwezig, ik moest maar een klachtenformulier in vullen.

 

Update december 2019:

Vlak voor de kerst kregen wij weer een brief: “Uw woning is geïnspecteerd en experts hebben de beoordeling nog niet klaar welke nodig zijn om uw woning te versterken. Daarom kunnen wij nog niet in gesprek over eventuele maatregelen er nodig zijn om uw woning te versterken.”

Verwacht wordt dat deze beoordeling in 2020 klaar is. Sinds 2016 hebben we al zes soortgelijke brieven. In 2017 heeft de inspectie al plaats gevonden. Dit is toch niet normaal?

 

Update maart 2020:

In januari hebben de begeleidster van NCG en projectleider van Ten Post verkondigd dat ons huis bovenaan staat, maar dat men wil versnellen en dat daarom rijtjeswoningen en woningen van hetzelfde type voorrang hebben gekregen. Later werd dit weer tegengesproken.

Ook werd er verteld dat enkele medewerkers terecht zijn gezet en dat onze woning waarschijnlijk toch niet onder de nieuwe verstevigingswet valt.

We hebben inmiddels ook een inspectierapport. Volgens het rapport was alles redelijk, het fundament zelfs goed. Ze konden nog niets doorrekenen qua veiligheid, want het bouwbedrijf heeft de gegevens van het HRA-model niet ontvangen. Maar het rapport klopt niet. Onze voorgevel en het fundament zijn echt verergerd. We hebben daar foto’s van gestuurd. Nu proberen ze iemand te sturen. Ik hoop dat dat lukt.

De zaakbegeleidster van NCG zei in februari weer dat ons huis  boven op de stapel ligt, maar dat er een tekort is aan capabele mensen. Wiebes zegt in het debat dat hij het aantal woningen die worden versterkt wil verhogen van 600 naar 1000. Wie gaan dat dan doen????

Inmiddels hebben we een herzien rapport gekregen van de TCMG waarin ze bijna alle kanttekeningen van de aannemer toekenden behalve het fundament. ( N.a.v. onze  zienswijze die we vorig jaar augustus hadden ingediend). Ten aanzien  van de verzakte fundering concludeert de deskundige dat er geen causaal verband is met bodembeweging door mijnbouwactiviteiten.

We kunnen geen zienswijze indienen maar hebben zes weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen.

Met mij gaat het inmiddels echt niet beter. Ik heb het zwaar.

In mijn dromen bezet ik het NCG punt in Ten Boer. In mijn dromen vertel ik mijn verhaal in de Tweede Kamer. In mijn dromen daag ik o.a de staat voor de rechter voor jarenlang onbekwaam handelen. Vaak praat ik hardop en kan mijn man mijn betoog horen. Dit gaat nu al jaren en eist zijn tol. Soms ben ik zo ontzettend kwaad en schop en vloek ik de heleboel bij elkaar.

In de morgen word ik wakker, als het al niet in de nacht is met pijn in mijn handen en rug. Naast mijn hartfalen heb ik reumatische klachten.

Door alles wat mijn lichaam in de nacht doet, verergeren de klachten.

Ik ben bang dat het nog eens helemaal verkeerd afloopt.

Groeten Dieta Kruizinga

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén