Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Eduard kreeg veel te weinig waardedalingscompensatie

Eduard kreeg in het verleden € 6000 compensatie voor de waardedaling, terwijl hij recht heeft op € 15.441,30. Hij krijgt het verschil niet.

Goedemiddag Sandra,

Zoals gisteravond al even genoemd, mail ik je hierbij n.a.v. mijn bericht via Facebook Messenger.

Ik weet dat jij je enorm inzet voor de aardbevingsproblematiek in onze provincie en dat waardeer ik zeer. De laatste weken heb ik gezien en gelezen dat er wat meer aandacht is gekomen voor de mensen die de afgelopen jaren hun woning hebben verkocht en daarbij gebruik hebben gemaakt van de compensatieregeling bij verkoop. Ook wij zijn in 2016 akkoord gegaan met een vaststellingsovereenkomst, bij verkoop van onze woning in Ten Post hebben  wij destijds € 6.000 compensatie gekregen. Het wrange is dat nu door de nieuwe regeling van vaststelling waardedaling deze zelfde woning een compensatie had kunnen krijgen van € 15.441,30 (exclusief wettelijke rente). Dat is dus een verschil van bijna € 9.500.

Wij zijn ons bewust van het feit dat wij destijds getekend hebben voor finale kwijting, echter niet wetende dat het vastgestelde bedrag blijkbaar veel te laag is. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat er destijds waardecompensatie is vastgesteld en dat dit een aantal jaren later ineens  een enorm andere uitkomst laat zien. Waar is dan destijds de waardecompensatie  op gebaseerd?

Vanuit mijn werk als hypotheekadviseur spreek ik veel mensen die hier ook tegenaan lopen, ik heb nog geen klanten gesproken waarbij het andersom was qua bedragen. Bij iedereen zou het gaan om een nu veel hogere vergoeding dan destijds is vastgesteld. En dat terwijl verkopen in die tijd sowieso al een uitdaging was (wij hebben met een tussenpauze de woning 2,5 jaar in de verkoop moeten hebben en uiteindelijk bijna € 50.000 spaargeld moeten gebruiken voor de restschuld).

Het zou daarom naar onze mening juist zijn als wij en alle andere betrokkenen alsnog het verschil tussen de nu vastgestelde waardedaling en het destijds uitgekeerde bedrag krijgen overgemaakt. Ik hoop daarom van harte dat het alsnog gaat lukken om de betrokken minister(s) hiervan te overtuigen.

Inmiddels wonen wij alweer 4,5 jaar in Garrelsweer (vlakbij Loppersum), wij zijn dus niet uit het bevingsgebied vertrokken. Onze kinderen zijn hier opgegroeid en gaan nog steeds hier in de buurt naar school, wij wouden niet dat de bevingen de reden zouden zijn dat we ergens anders opnieuw zouden moeten beginnen. Helaas hebben wij ook in de nieuwe woning alweer diverse schades opgelopen, maar gelukkig is er tot nu toe wel redelijk vlot geïnspecteerd en vervolgens ook uitgekeerd. Het enige wat niet goed gaat is het proces rondom het preventief versterken van woningen, daar zit al jaren geen schot in, ook bij ons is er jaren geleden een inspectie geweest en daarna nooit weer iets van vernomen, terwijl onze woning wel een verhoogd risico heeft.

Ik wens je veel succes met het overtuigen van de betrokken partijen, hopelijk gaat het je lukken!

Met vriendelijke groet,

Eduard Veldman

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén