Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Fam. J. krijgt niet terug wat ze hadden.

Fam. J. willen graag een veilig huis, maar moeten veel inleveren. Ze krijgen niet terug wat ze nu hebben.

Goedendag Mevrouw Beckerman,

Wij zijn de fam. J en wonen eigenlijk heel lang met heel veel plezier in Appingedam. Vooral de laatste jaren beseffen we samen met de bewoners van dit mooie stadje dat we op bevingsgebied wonen. Het krijgt volop de aandacht en er weer stevig verbouwd en gebouwd. De gemeente is al 4 jaar bezig om onze wijk met 163 koopwoningen te vernieuwen. Hier zijn we heel blij mee, want een nieuw en veilig huis is mooi meegenomen. Wel zien we erg op tegen het inpakken van onze spullen en voor een jaar naar een noodwoning.
Tijdens bijeenkomsten met NCG, aannemer en gemeente is ons steeds verteld dat we ons huis weer terug krijgen zoals het nu is.
Maar na een aantal gesprekken met de aannemer, blijven we met een aantal vragen zitten. Ik zal proberen een korte impressie te geven van de vragen die hebben:
• Wanneer we onze tegels en overkapping willen houden, moeten we dat zelf verwijderen, opslaan en terugplaatsen. Daar zijn we het niet mee eens.
• Er wordt met een puntensysteem gewerkt dat niet klopt. Dit gesteggel om punten kost ons energie en stress. Moeten we dan maar geen gordijnen kiezen voor onze ramen of onze douche maar niet betegelen? Of moeten we afstand doen van een dakkapel vanwege het plaatsen van zonnepanelen en warmtepomp?
Maar ook hebben we van onze berging een verwarmd kantoor (met vloerverwarming) gemaakt, die we niet terug krijgen als kantoor. Nu lijkt het ons redelijk dat we dan kunnen “onderhandelen” naar een ander type uitbouw aan ons huis. Maar de uitbouw die we kunnen kiezen kost meer punten dan we er voor kregen.
Het lijkt in ieder geval ver af te staan van de toezegging van het NCG, de gemeente en de aannemer: “je krijgt terug wat je hebt”. Maar volgens ons gaat dat extra geld van ons zelf kosten. Tegelijkertijd wordt de druk wel opgevoerd, we moeten keuzes maken voor een bepaalde datum.
• We hebben hier heel lang met plezier gewoond. Een nieuw huis voelt veiliger, maar ons vertrouwde plekje inleveren kost ons veel. Het duurt ook al erg lang, we zijn al vier jaar bezig waardoor we al lang niets hebben geïnvesteerd in onze woning.

Door het hele gebeuren met het huis, lijkt het wel of ons leven stagneert. Naast deze bijzondere corona-periode neemt de sloop-nieuwbouw-stress wel een hele grote plek in ons leven. Iets waar we eigenlijk niet mee bezig willen zijn. We moeten vechten voor iets wat we hadden en de kans is groot dat we dat niet krijgen. Wel een mooi en veilig huis, maar met veel minder ruimte en met een tuin die we mogelijk zelf weer moeten opknappen en zoals het er nu uit ziet een huis waarvoor we zelfs moeten bijbetalen.
Ik heb het idee dat ik mijn oude mooie goed opgeknapte VW-bus in moet leveren voor een nieuwe VW-golf. Niet alles wat nieuw is geeft ook voldoening, tevredenheid of plezier.
We willen graag investeren ons huis, maar niet in zaken waar we al in geïnvesteerd hebben.
We zullen zeker zelf blijven opkomen voor ons belang en ons (t)huis. We willen geen uitstel en zeker geen afstel van de planning, we hopen echt dat we in mei/juni 2021 uit ons huis kunnen, zodat we 2022 weer in een mooi huis wonen. We willen ook niet dat andere buren of medebewoners van de wijk, hinder ondervinden van onze “assertiviteit”. Ik denk dat we allemaal hetzelfde willen, en dat is dat we zo snel mogelijk, veilig wonen en ons weer thuis voelen op ons eigen plekje.

Met vriendelijke groet, Fam. J.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén