Beste Sandra,
We hebben een prachtig huis gekocht in Woltersum, op een hele mooie plek. Maar door de aardbevingen neemt mijn zijmuur inmiddels afscheid van het huis. Met onze buren, drie andere huizen, willen we dat er gesloopt en opnieuw gebouwd wordt. Uiteindelijk is dat sneller, veiliger en goedkoper dan zoals het nu gaat.
Nadat je de schade meldt bij TCMG, mogen ze 15 maanden doen over een rapportage. Als je het niet eens bent, kun je een zienswijze indienen….bij de TCMG. Er wordt maar zelden een nieuwe rapportage toegestaan.
De expert stelt een rapport vast en draagt de oplossing aan. De schade-experts, die ook branden, autoschade en andere schades doen, hebben niet als voorwaarde dat ze bouwkundig onderlegd zijn wanneer ze worden aangenomen.
Ons schaderapport was zo slecht, dat het werd toegestaan om opnieuw te worden opgenomen. Wanneer ik de expert vraag of de zijmuur weer teruggezet wordt, zegt hij: “Ik denk niet dat ik dat er door krijg”. De kozijnen in de verzakte die inmiddels zo scheef zijn dat het glas uit de sponning kruipt: de ruit is te klein geworden. Het uitkappen en opnieuw voegen komt in het rapport, maar de muur herstellen zodat er weer een haaks kozijn geplaatst kan worden, niet. Een raadsel, maar we kunnen niemand vragen waarom. TCMG beroept zich op de expert en de expert spreekt niet met mij, want die heeft niets met mij te maken. Kafka.
Ook bij de NCG is de houding juridisch. Het berekenen van een versterkingsaanvraag schijnt 80.000 euro te kosten. Begrijpelijk als je een pand wilt behouden. Maar als dat niet hoeft, of misschien zelfs helemaal niet zo vreselijk wenselijk is omdat oude stenen woningen nog jarenlang schade gaan krijgen, noemen wij dat vermotten van geld. Wanneer je dan, zoals wij, een nieuwbouwplan opstelt omdat dat uiteindelijk goedkoper is, kom je niet met de NCG in gesprek. Dat is onnozel.
De NCG claimt: zonder die 80.000 euro uit te geven weten we niet waar u recht op heeft. Het is niet genereus en ruimhartig, het is wantrouwend, achterdochtig en knieperig. Weg ermee, we willen vooruit!
De gemeente heeft onze vier huizen, anders dan het HRA-model, omhoog gezet op de versterkingslijst. Het gaat niets sneller, men lijkt te denken dat we meer dan 1 leven hebben. En nu heeft de gemeente bij deze prioritering nog eens 25 huizen gedaan. Dat lijkt op het lijstje topprioriteit van Rutte: als iedereen prioriteit heeft, heeft niemand het..
Nu de gemeente TUSSEN ons en een oplossing wil staan, is er door capaciteits- en kwaliteitsproblemen een nog groter drama. De wethouder was bij ons, hij heeft zijn vrees voor precedentwerking en scheve ogen misschien wel 6x uitgesproken. Het uit onze handen trekken van initiatief helpt niemand iets, maar is wel wat er gebeurt.
Ik word er zo knettergek van dat ik een poging heb gedaan bij de Commissie Bijzondere Situaties aan te melden. Maar wie denk je dat daar de aanvraag moet doen? De burgemeester.
Als dan de gemeente in het kamp van de tegenstander zit: wat denk je dan dat er gebeurt? Gaat deze burgemeester je dan aanmelden? Ik vrees van niet, heb hem gevraagd ons aan te melden.
Sandra, help ons, help ons. Moeten we dan allemaal een trekker koper?
Henk Tienkamp