Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Menno klompmaker en Ria Mulder

Menno en Ria hebben na een jarenlange (ook juridische) strijd gewonnen. Er is hoop! Helaas hebben ze nog te maken met mensen die beter willen worden over de ruggen van de Groningers.

Beste Sandra,

Eindelijk hebben wij goed nieuws te melden. Daar waar we begin 2019 nog volop in de strijd waren voor zowel het total losse huis in Woldendorp alsook voor onze schadevergoeding in Emmen, zijn we nu eindelijk van die strijd verlost.

In Emmen hebben we nog een poosje moeten knokken om uiteindelijk tot uitkering van het werkelijke schadebedrag te komen, na indexering van de prijzen op het niveau van 2019. Bij ons is het bedrag dat wij kregen aangeboden van €0, via ongeveer €7200, naar zo’n €18.000 uiteindelijk naar afgerond €25.000 gegaan. Ook voor anderen in Emmen hebben we nog een poos de strijd aan moeten gaan en heeft ons veel energie gekost. Daar waar NAM bv zegt dat tegels in de badkamer wel geplakt konden worden en daar ook bedrijven voor aanwezen hebben we contact gezocht met die bedrijven met de vraag of dat inderdaad mogelijk zou zijn. Maar die bedrijven lieten stuk voor stuk weten dat het niet verstandig is om een tegel in de badkamer te lijmen. Dus uiteindelijk hebben we ook daar gezorgd dat dit oudere echtpaar volledig schadeloos is gesteld en kunnen ze nieuwe tegels in de badkamer laten zetten.

In Woldendorp zijn we na 7 jaar knokken en een rechtszaak die 4 ½ jaar duurde er eindelijk redelijk uitgekomen met NAM na bemoeienis van de burgemeester van Delfzijl die ervoor heeft gezorgd dat de NAM, na een positieve uitspraak in 2018 van de rechter voor ons, eindelijk bereid was te schikken. We zijn uiteindelijk wel onder ons absolute minimum geëindigd en hebben geen compensatie gekregen voor waardedaling, al het leed en de jaren van stilstand en de tomeloze hoeveelheid energie die we in dit dossier hebben moeten stoppen, maar zijn wel tevreden dat we er nu een streep onder kunnen zetten en niet nog langer in zo’n onverkwikkelijke rechtszaak zitten.

Er is dus hoop, ook voor de mensen die er nog midden in zitten. Wij hebben daar nog wel een poosje last van gehad, de wetenschap dat wij er dan wel uit zijn, maar dat velen nog in deze vreselijke ongelijkwaardige strijd zitten. Maar zo in het nieuwe jaar begonnen we eindelijk wat meer rust te vinden en weer energie om nieuwe dingen en veel achterstallige zaken van de afgelopen jaren aan te pakken. Helaas was dit van korte duur omdat we nu nog in een nasleep van onze rechtszaak zitten. Iemand die had aangeboden ons te helpen en ons verzekerde dat wij daar geen rekening voor zouden krijgen, omdat hij dacht dit bij de NAM te kunnen claimen, is nu teleurgesteld dat we een schikking hebben getroffen en wil nu dat wij alsnog een dikke vette rekening gaan betalen. Daar zijn wij natuurlijk verschrikkelijk boos over en gaan dit ook niet betalen. Nu zijn we daardoor opnieuw in een rechtszaak beland. Het vertrouwen in de mensen dat bij ons al op een dieptepunt was beland, en al helemaal waar het de politiek betreft, heeft nu weer een flinke knauw gekregen. Laat dit een waarschuwing voor iedereen zijn. Er liggen mensen op de loer die over onze ruggen geld willen verdienen en er niet voor schromen om dit met valse beloftes voor elkaar te krijgen. Dus ga niet met mensen in zee, voordat je duidelijke afspraken zwart op wit hebt.

Alle mensen die nog midden in de ellende zitten willen we heel veel sterkte en succes toewensen. En zorg dat je samen sterk staat. Ook de kwetsbare mensen die het niet alleen afkunnen hebben hulp en steun nodig. Geef niet op!

– Menno Klompmaker en Ria Mulder

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén