Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Het huis van Thijs en Bettie wordt na versterking alsnog gesloopt.

Thijs en Bettie wonen meer dan 25 jaar in hun huis dat al werd versterkt. Nu moet het worden gesloopt en wacht hun een onzekere tijd. Ze willen de tijd die hen rest graag zonder stress beleven, maar dat lijkt niet te lukken.

Beste Sandra,

Sinds 1993 zijn wij eigenaar van één van deze woningen. Ons rijtje van 7 woningen is in 2017/2018 versterkt door middel van zogenaamde boekensteunen. Het betrof hier een pilot van vier woonblokken.
Nu worden we geacht mee te werken aan sloop-/nieuwbouw van onze woning in het kader van een proeftuin aardgasvrij wonen. Natuurlijk wilden we in het begin meewerken, zodat anderen ook in aanmerking zouden komen voor een aardbevingsbestendige woning.
Maar bij de keuze van een aannemer ging het al mis. Wij mochten nog wel een stem uitbrengen, maar er trok zich direct al één van de drie aannemers terug (te weinig budget?). Daarna werd ons verteld dat er veel mogelijk zou zijn in het ontwerp. We konden kiezen uit twee type woningen, namelijk een basistype en een variantwoning. Tijdens de kick-off op 21 januari hebben wij gehoord dat we alles terug zouden krijgen zoals het was. Tot aan het laatste viooltje toe. (dit zijn letterlijk de woorden van de projectleider van de aannemer). En in de brochure wordt gerept over een maatwerkwoning (de variant).
Echter, tijdens de keukentafelgesprekken, die na een valse start een half jaar later zijn begonnen, blijkt dat niet waar te zijn. We kunnen alleen kiezen wat de aannemer/architect wil. Die wil uitsluitend projectmatig bouwen.
Velen van ons hebben in de afgelopen jaren veel dure verbeteringen aan hun woning aangebracht. U moet denken aan luxere keukens, badkamers/toiletten, maar ook aan serres, bijkeukens, interne verbouwingen, maar ook kunststof kozijnen en deuren en een volledig ingerichte tuin met terrassen en paden met sierbestrating, borders van lineablokken etc.
Wat wij willen is overleg bij het ontwerp; mogelijkheid om te kiezen voor datgene wat we hadden, terug te laten keren. Kleine wijzigingen kunnen aanbrengen om te zorgen voor een voor acceptabele inrichting van huis en tuin: Waar komt de keuken?;  waar komt de wasmachine/-droger?; de T.V.-aansluiting, de deur, etc. Uiteindelijk gaat het om ons woon- en leefgenot. Maar dan niet van: “dat mag uzelf doen”.

Ikzelf ben 71 jaar, mijn vrouw iets jonger. Wij willen de tijd die ons rest nog graag zonder al te veel stress beleven. Ik maak mij nu echter zorgen, ook voor heel veel mensen in onze wijk, die met hetzelfde zitten. Dit loopt niet goed af.
Het liefst zou ik nu zien dat het geheel niet verder gaat. (ons blok is immers versterkt). Laat ons aan het gas, zodat de mogelijkheid open blijft voor bijvoorbeeld waterstof. Of stel voldoende budget beschikbaar voor dit project.

Met vriendelijke groet,

Thijs en Bettie Lubach

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén